Gluteus Medicus
Informatie over voeding

Informatie over voeding

Voor goede resultaten zijn de juiste bouwstoffen nodig. Als je hier te weinig van neemt, kom je minder makkelijk aan jouw doelen toe.

Het lichaam heeft, zoals je waarschijnlijk al weet, verschillende bouwstoffen nodig:

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten

Wanneer je deze voedingsstoffen – ook wel de macro’s genoemd – in de juiste verhoudingen inneemt, met inachtneming van je totale hoeveelheid kilocalorieën op één dag, kan je ervoor zorgen dat jouw doelen sneller behaald worden. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het opbouwen van spiermassa of afvallen.

Allereerst bereken je hiervoor jouw ‘onderhoud’: wat heb je minimaal nodig op een dag om voldoende goed te functioneren op alle lichaamsfuncties?

Hierna ga je finetunen naar jouw doel:

  • Afvallen? Blijf dan op het onderhoud zitten.
  • Aankomen? Eet juist wat meer.
  • Spiermassa opbouwen? Verhoog de verhouding van eiwitten.

Zeker dat onderhoud en berekenen met wat je nu allemaal eet en hoe jouw lichaam daarop reageert, kan lastig zijn. Een tip hiervoor is om eerst te starten met het bijhouden van jouw voeding en dagelijks te wegen voor twee weken. Hierbij kan dan gekeken worden hoe jouw lichaam hiermee omgaat en wat we er samen aan kunnen doen om jouw doel te bereiken, waardoor je voedingsschema kan worden bijgesteld.

Er zijn meerdere doelen mogelijk, hierbij is het handig om dan met jouw berekende macro’s je voeding af te stemmen op jouw week en voorkeuren. Het moet namelijk wel allemaal haalbaar zijn en blijven! Wat ga je allemaal doen deze week? Heb je zittend werk of ben je altijd actief? Wat is je lievelingseten? Hoe wil je eten? Ga je dan voor gezonder eten in het algemeen? Wil je nieuwe recepten proberen en/of bijvoorbeeld omschakelen naar een plantaardig voedingspatroon?

Interesse in coaching en daarbij jouw eigen voedingsschema? Of wil je aan de slag met een eigen voedingsschema op maat? Kijk dan hier voor de opties!